Løkken Musikkorps
 • Arrangementer    • Nyheter    • Medlemmer    • Aktivitetsplan    • Musikk vi spiller    • Styret    • Historie    • Linker     • Gjestebok    • Hjem  

 

 

   Nyheter
           

Snarveier:
 Bli medlem
 Logg inn medlem
 Kontakt oss!
 

 

 


Konsert med Sturla Eide og Løkken Musikkorps
 
 
 

Fra Napolen til Meldal

En konsert med Løkken Musikkorps og Sturla Eide

Hva har Napolen med en konsert i Meldal i 2014 å gjøre? Og hvordan passer hardingfele sammen med korps? Ta turen til Meldal Samfunnshus 22. mars 2014 og finn ut.

 Sturla Eide har gjort et betydelig arbeid med å dokumentere noe av slåttetradisjonen i Meldal. En «slått» er et ord for en tradisjonell melodi spilt på fele. Gjennom det arbeidet har han kommet over mange interessante lokalhistoriske historier som fortjener mer oppmerksomhet.

Sturla Eide har en teori om at mye av slåttemusikken og korpsmusikken har felles utgangspunkt. En god melodi overlever tiår etter tiår, uavhengig om den startet som en krigsmarsj, salme eller skillingsvise. Og en skal ikke så langt tilbake i tid før en ser at både fela og blåseinstrumentene hadde flere felles funksjoner i samfunnet, som bl.a å spille til dans.

Har Løkken Musikkorps spilt til dans? Ja, det var ganske vanlig tidlig på 1900-tallet. På konserten får vi smakebiter fra det gamle danserepertoaret.

Slåtten «Hoppvals fra Meldal» finnes i ulike varianter i store deler av den vestlige verden. I USA heter den bl.a. Redwing, og hvis en søker på youtube kommer det opp utallige varianter. Noen av dem hinter om korpsmusikk, og det er her Napolen kommer inn. Mange melodier som lever i dag har sitt utspring i krigsmarsjer. Folk dro i krig, og noen av de som kom hjem hadde bl.a. med seg tromme og klarinett. Og de hadde også ofte lært seg noter og ble brukt som musikere i lokalmiljøet. Så etter som motene og publikums ønsker forandret seg, ble disse melodiene tilpasset dette. Marsjer ble til hallinger, hallinger til reinlendere, polka, tango, osv. På konseten vil dere få høre et nyskrevet korpsarrangement på Hoppvals fra Meldal i tillegg til Meldalsmarsjen, Triolmarsjen, Resdalsvalsen, og Prinsevalsen. 

I Meldal er det også en historie som forteller at det var vanlig å spille brura over fra prestegarden til kirka med tromme og klarinett. Dessverre var det en prest som syntes dette var upassende, og fikk etter hvert beordret lensmannen til å skjære hull i tromma for å få satt en stopper for dette. Tromme henger i dag på museet i Meldal, med skåret kryss i skinnet. Skal tro om dette vil bli dramatisert på konserten? 

Det blir også snakket om og spilt musikk av Elling Holstad fra Meldal. En av Midt-Norges kanskje største felespillere i overgangen mellom 1700 og 1800-tallet. Og Løkken Musikkorps spiller fra sitt repertoar som bl.a. inkludere korpsmusikk inspirert av folkemusikk. Dirigent Stian Rødskjær har også skrevet et nytt verk inspirert av anledningen, og som vil bli urframført på konserten. 

Vi satser på god stemning for store og små 22. mars. Det blir konsert og kaffesalg. Vel møtt!!

   


Get Adobe Reader

 Pressemelding Read file


 

 

 

Løkken Musikkorps, Postboks 67, 7338 Meldal, E-post: s-krsten@online.no